Svaki event obuhvaća puno malih detalja, no to ih ne čini manje bitnima. Saznajte kako odrediti broj stolova i stolaca, kako izračunati koliko će ih stati u prostor i kako definirati broj pića i zalogaja po osobi.

Kapacitet stolova
Za postavu okruglog stola promjera 120 cm preporučen broj mjesta je 6. Računajte da će u tom postavu svaka osoba imati 70-ak centimetara prostora. Ako želite stolnjak do poda, bit će vam potreban okrugli stolnjak od 275 cm. U kraćoj varijanti bit će dovoljan onaj od 225 cm.
Za okrugli stol promjera 150 cm može se smjestiti 8 osoba, s tim da će svaka osoba imati oko 64 cm prostora, što je sasvim dovoljno. Možete ga prekriti kraćim stolnjakom od 225 cm ili dužom verzijom do poda od 305 cm.
Okrugli stol promjera 180 cm ugostit će 10 osoba, a svaka će imati oko 65 cm prostora. Odgovarajuće dimenzije stolnjaka su 275 cm (kraća verzija) ili 335 cm (do poda).

Za pravokutni stol dužine 180 cm udobno će se smjestiti 8 osoba i svaka će imati oko 65 cm prostora. Ako koristite kraći stolnjak, bit će vam dovoljan onaj dimenzija 225 x 260 cm, a ako želite da seže do poda odaberite 230 x 335 cm.

Raspored stolova i stolaca u prostoru
Kada slažete stolove u prostoru, možete ih složiti na više načina: u obliku kocke, kruga, trokuta itd. Kada ih smještate, vodite računa o tome da između stolova i stolaca ima dovoljno mjesta. Na primjer, kada slažete stolove u kocku ili u formu trokuta, optimalan razmak između stolova je 60 centimetara. Između stolaca za susjednim stolom razmak treba biti barem 75 cm da bi se neometano moglo posluživati i cirkulirati. Kada slažete stolce, odmaknite ih 45 cm od stola za komforno sjedenje.

Odredite broj pića i malih zalogaja
Prisjetite se jednadžbi iz osnovne škole! Računajte na 5 zalogaja po satu i pomnožite ih s brojem sati trajanja eventa. Dobit ćete ukupan broj zalogaja za jednu osobu, koji trebate pomnožiti s brojem gostiju da dobijete ukupan broj zalogaja koje ćete poslužiti. Dodatno na stolove možete postaviti pladnjeve sa sirom i grickalicama.

Istu formulu primijenite za izračun broja pića. 2 pića po satu pomnožite s brojem sati trajanja eventa. Dobiveni broj pića za jednu osobu pomnožite s brojem gostiju da izračunate ukupan broj pića. Praktično je znati i da iz boce od 7,5 dl možete dobiti:

  • 6 čaša šampanjca
  • 5 čaša vina
  • 12 čaša žestokog pića

Kako bi zadivili svoje goste, napravite koktel sa svojim potpisom! Kad organizirate event, najteže se opustiti – ipak, probajte! Ako se ne želite zamarati s centimetrima i sretni ste što ste izbrisali matematiku iz glave, obratite se nama, a vi se družite i budite dobar domaćin. Ovdje saznajte više o usluzi cateringa.