Prema stranici meetgreen, prosječni posjetitelj konferencije generira 1,89 kg otpada dnevno, od čega 1,16 kg ide izravno na odlagalište. U slučaju da sudionici stižu iz inozemstva, karbonski otisak eventa je još značajniji. Na primjer, netko tko leti od Londona do New Yorka i natrag proizvede otprilike istu razinu emisija kao prosječan EU građanin grijanjem svog domaćinstva tijekom cijele godine.
Svi ćemo se složiti da eventi imaju niz pozitivnih učinaka, no ostavljaju i karbonski otisak koji nije zanemariv. U svjetlu povećane brige za okoliš u svakom trenutku trebali bi razmišljati i o tome kako napraviti “zeleniji” event, odnosno umanjiti nepovoljne učinke na otisak. Iako vam se to vjerojatno čini kao velika investicija, to zasigurno ne mora biti, a kroz nekoliko primjera upoznat ćemo vas s nekoliko provjerenih načina.

Smanjite korištenje plastike
Na eventima je plastika i dalje zastupljena u velikoj mjeri, od akreditacija, plastičnih čaša i boca do kemijskih olovaka i vrećica. Jasno nam je da ne možete uložiti u to da potpuno zamijenite svu plastiku, ali možete odlučiti umjesto plastičnih koristiti kartonske čaše ili akreditacije printati na recikliranom papiru te ih koristiti bez etuija.

Organizacija transporta za sudionike
Kada je to moguće, organizirajte zajednički transport sudionika na lokaciju održavanja eventa umjesto da svatko dolazi svojim automobilom. Potaknite sudionike da dođu biciklom i osigurajte im parking za bicikle tijekom eventa (na primjer, u našem Centru postoji stalni parking za bicikle, što brojne zaposlenike potiče da češće dolaze na posao na dva kotača). Kao organizator “Misli zeleno” sastanaka, karbonski otisak dolaska stranih predavača nastojimo ublažiti i dodatnom uplatom iznosa za smanjenje emisije CO2 uz avionsku kartu.

Birajte odgovarajuću lokaciju i dobavljače
Sve više ljudi svjesno je potrebe očuvanja planete, a iznimka nije ni event industrija. Birajte lokacije i dobavljače koji će vas podržati u vašoj namjeri organizacije “zelenijeg” eventa i svojim idejama dodatno doprinijeti njegovoj održivosti. Također birajte lokaciju koja dimenzijama odgovara vašem eventu da smanjite količinu otpada.

Isplanirajte kako smanjiti otpad hrane i pića
Jeste li znali da korištenje lokalne i organske hrane povoljno utječe na okoliš, zahvaljujući smanjenju emisije vezane uz transport? Također možete unaprijed dogovoriti s catering kućom koju angažirate da ostatak hrane donirate, na primjer, pučkoj kuhinji i dogovorite prijevoz ostataka hrane.

Koristite tehnologiju, a ne papir
Nema potrebe da printate program ili prezentacije. Dobra event aplikacija dat će sudionicima sve potrebne informacije, a uz to je i ekološki prihvatljivija. Dodatno, ako koristite kvalitetan sustav registracije, neće biti potrebe za printanjem lista sudionika, već ćete sve moći obaviti uz pomoć računala.

Ako odlučite organizirati “zeleniji” event, savjetujemo vam da krenete istraživati jer ćete sigurno otkriti još dodatnih mogućnosti. Kao agencija koja se profesionalno bavi organizacijom evenata, u tome vam možemo pomoći i konceptualno osmisliti vaš zeleni event. Svjesni potrebe za brigom o okolišu, kreirali smo “Misli zeleno” sastanke, a više o njima možete saznati klikom na link.